Wednesday, May 8, 2019

Opvliegers geen overgang

Drugtext.nl - Informatief over drugs, medicijnen en gezondheid klachten

Opvliegers geen overgang

Opvliegers zijn één van de bekendste overgangsklachten. Bij de overgang gaan je hormonen schommelen. Ze raken ontregeld, waardoor je hormonen verkeerde signalen afgeven aan de klieren in je hersenen. Één van deze klieren is de hypothalamus. Deze klier is een soort ‘thermostaat’ van je lichaam en regelt je lichaamstemperatuur. Op het moment dat je een opvlieger krijgt, is deze ‘thermostaat’ ontregeld en krijg je het heel heet. Als reactie hierop, wil je lichaam gaan afkoelen. Hierdoor ga je zweten. Je gezicht, hals en borst kunnen rood worden. Opvliegers zijn kortdurende warmte-aanvallen die door veel vrouwen als heftig worden ervaren. Opvliegers kunnen zowel overdag als ’s nachts voorkomen. Krijg je opvliegers in de nacht, dan noem je dit ook wel nachtzweten. Opvliegers kunnen de nachtrust flink verstoren. Opvliegers kunnen weer andere klachten met zich meebrengen, zoals slaapproblemen, lusteloosheid, vermoeidheid en bloedarmoede. Herken je jezelf in deze omschrijving van opvliegers, maar zit je niet in de overgang? Lees dan verder.

 

Opvliegers geen overgang: voor de overgang

Over opvliegers voor de overgang is nog niet veel bekend. Wel kan het zo zijn dat je tijdens de menstruatie een warm gevoel ervaren en kun je last hebben van stemmingswisselingen. Dit zijn normale klachten die met de menstruatie gepaard gaan. Deze menstruatieklachten beteken niet dat je in de overgang terecht bent gekomen. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt is 50 jaar. Wel komt het regelmatig voor dat vrouwen rond de 40 al aan de overgang beginnen. Je ervaart hierbij klachten als opvliegers geen overgang, een veranderend menstruatiepatroon en stemmingswisselingen. Dit kan voor veel verwarring en onrust zorgen, vooral als je niet zeker weet of je nou wel of niet in de overgang terecht bent gekomen. Heb je opvliegers geen overgang? In dat geval doe je er goed aan om een afspraak met de huisarts te maken. Ook kun je terecht op een overgang forum. Hier kun je met gelijkgestemden praten en kun je vragen stellen over de overgang.

 

Opvliegers geen overgang: na de overgang

Vrouwen die hun laatste menstruatie hebben gehad, zitten in de postmenopauze. Je zou denken dat opvliegers en nachtzweten vanaf dat punt verleden tijd is, maar dat is helaas lang niet altijd het geval. Het komt vaak voor dat vrouwen ook na de overgang nog opvliegers en nachtelijk zweten ervaren. Sommige vrouwen houden deze klachten tot wel 10 jaar na de menopauze. Veel vrouwen zijn hier niet van op de hoogte, wat tot veel verwarring en onrust kan zorgen. Echter kan het ook zo zijn dat je last denkt te hebben van opvliegers, terwijl er een andere oorzaak is. Hierbij kun je denken aan overmatig alcoholgebruik, de bijwerking van bepaalde medicijnen (zoals medicijnen tegen een te hoge bloeddruk, antidepressiva en pijnstillers), een paniekstoornis of een te snel werkende schildklier. Maar ook overgewicht en hoge temperaturen kunnen de aanleiding zijn voor de opvliegers geen overgang die je ervaart. Ben jij een vrouw die de overgang al achter zich heeft gelaten, maar nog steeds opvliegers ervaart? Dan kun je hierover praten met de huisarts.

 

 



Originele bron

Het bericht Opvliegers geen overgang verscheen eerst op Drugtext.nl.



source https://www.drugtext.nl/opvliegers-geen-overgang/

No comments:

Post a Comment