Wednesday, May 29, 2019

Cholesterol | Leslie Greenberg's Blog

Drugtext.nl - Informatief over drugs, medicijnen en gezondheid klachten

Cholesterol. Ik woonde onlangs een lezing bij van een bekende lokale cardioloog die gespecialiseerd is in cholesterol. Hier zijn de "parels" uit het gesprek.

Wat is cholesterol? Cholesterol zijn lipiden die op deeltjes worden gedragen. Een cholesterolpanel schat wat soorten deeltjes circuleren in het bloed van een patiënt, omdat cholesterol klein of groot of dicht kan zijn. Tip: u wilt graag dat uw cholesterol groot en drijfvermogen heeft.

Het LDL is het slechte cholesterol dat in een plaque wordt gevonden. Plaque is wat zich ophoopt op de wanden van het bloedvat waardoor het bloed dat door dat bloedvat kan stromen, afneemt. VLDL zijn triglyceride-rijke deeltjes die ook in plaque worden aangetroffen.

De LPLa (lipoproteïne a) is een goede zaak, het is een molecuul dat helpt bij het afbreken van cholesterol. LPLa is down-geregeld (dit is slecht) bij patiënten met obesitas.

LDL-c is de concentratie van LDL. Een directe LDLc kan worden gevraagd in het laboratorium. Een lipidenpaneel is bedoeld om ons artsen te vertellen, wat zijn de kansen dat u atherosclerose hebt, wat leidt tot een athlerosclerotische cardiovasculaire aandoening (ASCVD).

Wat kunnen we doen? Eerst behandelen we het cardiovasculaire risico!

  • Leefstijlmodificatie is eerstelijnsbehandeling: verlaag de verzadigde vetten, verhoog de voedingsinname van vetten uit vis, verhoogde voedings- en aanvullende vezels, verhoog soja-eiwit, verhoog noten, gewichtsverlies, oefening.
  • Gebruik de risicocalculator. Er zijn aparte behandelingsroutes voor primaire en secundaire preventie.
  • "Risicoverbeterende middelen" moeten worden overwogen … inclusief coronaire calciumscores.
  • Benadruk het opnieuw controleren van lipiden na het starten van de therapie.
  • Overweeg niet-statinetherapieën zoals ezetimibe en psck9i-medicijnen.

Hoe triglyceriden te verlagen?

  • consumeren koolhydraatarm en suikerarm dieet.
  • Vermijd overmatig vet in het dieet.
  • Voeg omega-3-supplementen toe.

Hoe kan ik HDL verhogen?

  • Oefening.
  • Stop met roken.
  • Matige alcoholinname (1-2 glazen rode wijn / dag).

Wanneer moet een statine worden gestart?

  1. Bekende ASCVD (atherosclerotische cardiovasculaire aandoening). Dit is een patiënt met bekend vaatziekte, een voorgeschiedenis van een beroerte of een hartaanval of perifere vaatziekte.
  2. LDL meer dan 190, bij een patiënt ouder dan 21 jaar.
  3. Bij een patiënt zonder een ASCVD-gebeurtenis, maar met diabetes, is de leeftijd tussen 40 en 75 jaar en heeft deze een LDL tussen 70-190.
  4. Bij een patiënt met een ASCVD-event-risico van 7,5% over een periode van 10 jaar of meer.
    1. Wilt u uw ASCVD-risicoscore kennen? http://bit.ly/2EFuPoO

Wie zou een coronaire calciumscore moeten krijgen?

  • Als een patiënt resistent is tegen het starten van een statine ondanks dat de laboratoria aantonen dat statines worden gesuggereerd, is een coronaire calciumscore een test die ons meer informatie kan geven. Als de coronaire calciumscore nul is, is de kans op een ASCVD-risico in de komende 10 jaar laag, dus misschien is er geen statine nodig.

Helpen statines mee? Ja!

  • Het is bekend dat statines de ASCVD-gebeurtenissen met 30-60% verminderen! Dat is fantastisch!

Wat zijn de nadelen?

  • 5-10% van de patiënten klagen over spierpijn.
  • Het kan leiden tot nieuwe diabetes, maar de meeste van deze patiënten lopen al risico op diabetes (risicofactoren voor diabetes zijn een BMI van meer dan 30, nuchtere bloedsuikerspiegel is al meer dan 100 of bij een patiënt met hemoglobine A1c van meer dan 6%).

Over drlesliegreenberg

Ik heb meer dan 20 jaar als huisarts gewerkt, zowel als opvoeder van artsen als clinicus. Van kleutertijd tot ouderen, ik verricht verloskunde en algemene geneeskunde. Ik hou van mijn carrière en ben gepassioneerd door mijn kennisgebied en mijn patiënten. Volg mij op Facebook op Leslie Md Greenberg Medical Disclaimer De inhoud van deze website is alleen bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld als, en mag niet worden beschouwd als, een vervanging voor, professioneel medisch advies. Gebruik de informatie op deze website niet voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Neem onmiddellijk contact op met uw professionele zorgverlener als u een medisch probleem heeft of vermoedt.

Dit bericht is geplaatst in Cholesterol, Algemene Geneeskunde – Volwassenen, Uncategorized en getagged cholesterol, heb ik een statine nodig ?, Dr. Greenberg, Dr. Leslie Greenberg, Huisarts, huisarts, huisartsenpraktijk, Universiteit van Nevada, Universiteit van Nevada Familie Medicine Residency Program, Universiteit van Nevada Reno Family medicine Residency-programma, Universiteit van Nevada Reno School of Medicine, University of Nevada School of Medicine. Maak een bladwijzer van de permalink.



Gedeeld door bron

Het bericht Cholesterol | Leslie Greenberg's Blog verscheen eerst op Drugtext.nl.



source https://www.drugtext.nl/cholesterol-leslie-greenbergs-blog/

No comments:

Post a Comment