Sunday, May 5, 2019

Hoe lang duurt de overgang

Drugtext.nl - Informatief over drugs, medicijnen en gezondheid klachten

Hoe lang duurt de overgang? 

Veel vrouwen vragen zich af hoe lang de overgang eigenlijk doet. Hierover gaan verschillende verhalen de ronde. De overgang is een heel proces en de duur hiervan verschilt per vrouw. Daarom is het moeilijk om een voorspelling te doen. De totale overgangsfase kan in totaal 10 jaar in beslag nemen. In dit proces van de overgang werkt je lichaam toe naar de daadwerkelijke overgang. Het proces bestaat uit drie fasen: de pre-menopauze, de menopauze zelf en de post-menopauze. Hier vertellen we je graag meer over. 

 

Hoe lang duurt de overgang: De pre-menopauze 

Als pre-menopauze begint, zit je in de overgang. Dit is dan ook de eerste periode. Deze periode duurt 6 tot 7 jaar en is daarmee de langste periode van de totale overgang. ‘Pre’ geeft aan dat dit de periode ‘voor’ de menopauze is. De pre-menopauze is een periode voordat je laatste menstruatie optreedt. De pre-menopauze is de fase bij uitstek waarin hormoonschommelingen op beginnen te treden. Tijdens de pre-menopauze maak je langzaam een aanloop richting de daadwerkelijke menopauze. Je eierstokken minderen met de aanmaak van vrouwelijke hormonen. In het begin van de pre-menopauze merk je waarschijnlijk nog niet zo veel. Zodra je dichter bij de menopauze komt, verandert echter je menstruatiepatroon. Zo kunnen menstruaties langer duren dan je gewend bent, maar ook korter. Ook kunnen de tussenpozen tussen twee menstruaties veranderen. Het kan bijvoorbeeld 3 dagen langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Het komt ook regelmatig voor dat de menstruatie heftiger wordt en er meer bloedverlies plaatsvindt. Daarnaast kun je moeheid ervaren en kan het zijn dat je sneller aankomt dan je gewend bent.  

 

Hoe lang duurt de overgang: De peri-menopauze 

Zodra je de menopauze nadert, wordt dit wel eens de peri-menopauze genoemd. ‘Peri’ staat voor ‘in de buurt van’ en is de laatste periode van de pre-menopauze. Tijdens de peri-menopauze ervaar je niet alleen een veranderend menstruatiepatroon. Ook kun je opvliegers krijgen en kan het zijn dat je ’s nachts flink gaat zweten. Het kan ook voorkomen dat je de eisprong voelt en dat dit kan tevens pijnlijk zijn, aangezien eitjes moeilijker rijpen.  Je zit in de peri-menopauze, en nog niet in de menopauze, als je weliswaar langere tussenpozen tussen menstruaties hebt, maar dat er nog geen bloedingvrije periode van 12 maanden is geweest.  

 

Slank door de overgang review

Slank door de overgang testen

 

Hoe lang duurt de overgang: De menopauze 

De menopauze breekt aan op het moment dat je helemaal niet meer menstrueert. Deze periode duurt een stuk korter dan de overgang, namelijk slechts één dag. ‘Men’ staat voor ‘maand’ en ‘pausis’ staat voor ‘ophouden’. De menopauze houdt in dat je gedurende 12 maanden achter elkaar een bloeding vrije periode hebt ervaren. Het kan nog wel een tijd duren totdat je niks meer merkt van je menstruatie. Zo kan het moment dat je voorheen ongesteld werd iedere maand voelbaar zijn. Dit kun je zowel merken door lichamelijke als geestelijke klachten. Opvliegers komen hierbij ook nog voor. 

  

Hoe lang duurt de overgang: De post-menopauze 

De post-menopauze is de periode na de overgang. ‘Post’ staat voor ‘na’. Als je in de post-menopauze terecht bent gekomen, is het zeker dat je eierstokken volledig gestopt zijn met de aanmaak van hormonen. Je vraagt je misschien af hoe je lichaam functioneert nu je eierstokken essentiële hormonen niet meer aanmaakt. Dit is een heel interessant proces. In de afgelopen jaren, heeft je lichaam tijdens de overgang ervoor gezorgd dat andere organen de aanmaak van hormonen heeft overgenomen. Tijdens de overgang is je lichaam op zoek gegaan naar de juiste balans, zodat je na de overgang nog steeds genoeg hormonen hebt. Zodra je lichaam aan de nieuwe situatie gewend is, zullen de overgangsverschijnselen langzamerhand verdwijnen. Je zult vanaf nu meer energie gaan ervaren. Hoe lang duurt de overgang? Dat is dus niet één-twee-drie te zeggen.  

 

Op welke leeftijd kom je in de overgang? 

Net als de duur van de overgang, verschilt de leeftijd waarop de vrouw in de overgang komt ook. Gemiddeld begint een vrouw met de overgang rond haar 45ste a 50ste jaar. Maar je kan ook al rond je 40ste in de overgang geraken of pas op je 55ste. Van tevoren weet je niet wanneer jij in de overgang komt en hoe lang duurt de overgang, al ligt dit moment wel vast in de genen. Je menstruatie stopt namelijk niet van de een op de andere dag. Er gaan jaren aan vooraf waarin je lichaam naar de menopauze toewerkt. Hoe lang duurt de overgang is dus niet zo makkelijk gezegd. Dit komt omdat veel vrouwen niet tijdens de totale periode overgangsklachten hoeven te ervaren. Waar de gehele periode wel 15 jaar tot 20 jaar kan duren, ervaren de meeste vrouwen de overgangsklachten gedurende 5 jaar tot 10 jaar.  

 



Meer lezen op deze link

Het bericht Hoe lang duurt de overgang verscheen eerst op Drugtext.nl.



source https://www.drugtext.nl/hoe-lang-duurt-de-overgang/

No comments:

Post a Comment