Wednesday, May 8, 2019

Diabetes management Leslie Greenberg's Blog

Drugtext.nl - Informatief over drugs, medicijnen en gezondheid klachten

Diabetes management! Ik heb onlangs een lezing bijgewoond over diabetesmanagement. Hier zijn de moeren en bouten …
Er zijn drie pijlers van diabetesmanagement … Het is het beste om de # 1 en # 2 maximaal te gebruiken, of u en uw arts moeten de weg van # 3 afleggen.

# 1. Dieet. Een belangrijke strategie is 45-60 gram koolhydraten per maaltijd. Beperkte gezoete dranken en geconcentreerde koolhydraten. Eet een "consistent koolhydraatdieet".
Mediterraan dieet, DASH, plantaardige voeding. Om af te vallen, heb je een tekort van 500 tot 750 kcal / dag.

# 2. Oefening. Minimaal 150 minuten per week met matige intensiteit aëroob, waarbij de hartslag op 50-70% van de maximale hartslag wordt gehouden. Krachttraining van 2-3 keer per week is nuttig voor patiënten ouder dan 50.medicijnen
Diabetes beïnvloedt 8 verschillende orgaansystemen. Alvleesklier is bijvoorbeeld betrokken bij insulinesecretie en glucagon-secretie, de hersenen worden beïnvloed door de eetlust, de nier wordt beïnvloed door glucose-reabsorptie, de spier heeft veranderingen in glucose-opname.
De ADA heeft december 2017 een nieuwe richtlijn (zie link onderaan), die ons laat weten welke medicatie te starten afhankelijk van hemoglobine A1c. Metformine is de belangrijkste medicatie.

Wanneer moet insuline worden gestart? Als de patiënt 3 orale medicaties gebruikt met de maximale dosis EN nog steeds niet op het HbA1c-doel, is de patiënt aan het wachten voor insuline.
# 3 Medicijnen. En nu de lijst met medicijnklassen met hun in-class medicijnnamen en de details.

sulfonylureumderivaten. Verlaagt A1c met 1,5%, maar het leidt tot een geleidelijke afname van de bètacelfunctie. Dit is hierdoor uit de gunst geraakt. Binnen 3 jaar hebben meer patiënten tweede anti-diabetica nodig.

Alfa-glucosidaseremmers (merknamen: Acarbose en Miglitol). Verlaagt A1c met 0,5 tot 0,8%. Van deze klasse geneesmiddelen is niet bekend dat ze de gewichtstoename verhogen en ook veroorzaakt het geen hypoglykemie. Deze medicijnen helpen de patiënten de snelheid van koolhydraatvertering te verminderen. Dit kan maagkrampen en gasvorming veroorzaken.
biguaniden (Metformine). Dit verlaagt de GI glucose glucose-absorptie en vermindert de eetlust en verlaagt de glucoseproductie van de lever. Dit helpt de nuchtere glucose in de ochtend te brengen. Verlaagt A1c met 1,5% Dit is een veilig medicijn voor patiënten met een goede lever- en nierfunctie. Als patiënten een CT-scan krijgen, moeten ze dit medicijn 2 dagen vóór het gebruik van het contrast stoppen.
meglitiniden (merknamen – Starlix en Prandin). De meeste artsen gebruiken deze medicijnklasse niet vaak. Deze geneesmiddelen kunnen hypoglykemie veroorzaken. Kan A1c verlagen met 1-1,5
Thiazolidinedionen (TZD) -Merknaam: Actos en Avandia. Verlaag A1c met 0,8 – 1%. Lagere bloedsuikers zonder hypoglykemie. Een paar jaar geleden was er een blaasontsteking. Dit is veranderd om aan te tonen dat blaaskankerpatiënten in rokers waren. Dit kan de centrale adipositas doen toenemen.
Dipeptidyl peptidase 4-remmers (DPP4s)-Brand namen: Januvia, Onglyza, Tradjenta. Verlaagt A1c van 0,5 – 0,8%. Veroorzaak geen hypoglykemie vaak. Kan in combinatie met andere orale middelen worden gebruikt. Kan buikpijn of hoofdpijn of heupzenuwpijn veroorzaken. Gebruik dit niet met GLP1-medicijnen. Tradjenta wordt slechts in één dosis gedoseerd en er zijn geen aanpassingen nodig voor patiënten met nierfalen.
Galzuur Sequestranten (merknaam: Welchol). Verlaagt A1c 0,5 – 0,6%. Verlaagt zowel het A1c- als het LDL-cholesterol.
Dopamine Agonist (merknaam: Cycloset). Reset de biologische klok en kan. Het verlaagt A1c van 0,3 – 0,5%.
Natriumglucose Co-transporter 2 (SGLT2) merknamen Invokana, Farxiga, Jardiance, Steglatro. Blokkeert de reabsorptie van de glucose door de nieren. Verlaagt A1c 0.7-1.0%. Kan ook gewichtsverlies veroorzaken. Er is een laag risico op hypoglykemie. Het kan gistinfecties verhogen bij zowel vrouwen als onbesneden mannen. SGLT2 kan leiden tot vermindering van botvorming. Invokana kan de amputatiegraad verhogen. En, een zeldzame bijwerking van deze klasse van geneesmiddelen is gangreen van Fournier. Jardiance kan helpen om cardiovasculaire gebeurtenissen te verminderen.
Glucagon-achtige peptide-1 receptoragonist. GLP-1 (Byetta en Victoza en Adlyxin en Bydureon en Trulicity en ozempic) zijn verantwoordelijk voor de incretwisselveranderingen. Het verlaagt A1c met 0,6 – 1,4%. Kan misselijkheid, braken en stekende tijdelijke hoofdpijn veroorzaken. Kan gewichtsverlies veroorzaken en minder kans op cardiovasculaire gebeurtenissen. Kan gebruiken met metformine. Niet gebruiken met DPP4s. Dit kan de proliferatie van bètacellen en eilandjescellen bevorderen. Byetta wordt tweemaal per dag gedoseerd. Victoza wordt eenmaal per dag gedoseerd. Adlyxin is nieuw in 2016. De injectieplaats kan als een knoop onder de huid aanvoelen. Dit is normaal en bedoeld. Bydureon wordt eenmaal per week gedoseerd. De echtheid wordt ook eenmaal per week gedoseerd. Ozempic is in 2017 door de FDA goedgekeurd en wordt eenmaal per week gedoseerd. Deze klasse wordt goed getolereerd.
Insuline. Het doel is om de patiënt te starten met een therapeutische dosis. 0,2 eenheden / kg patiëntgewicht.
Snelwerkende insulines werken in 15 minuten en piek in 30-90 minuten en de duur is 3-5 uur. Dit is gekoppeld aan hun eten. Timing van insuline-injectie is belangrijk. Langdurig werkende insuin (levemir en lantus) met aanvang 1-2 uur met een piek van 3-9 uur met een duur van maximaal 24 uur. Basaglar is biosimilar voor lantus en vereist 25-50% meer insuline dan levemir en lantus. Toujeo is glargine U-300. Duur is 36 uur. Tresiba heeft een duur van 42 uur. Dit kan nuttig zijn bij patiënten die vergeten hun dagelijkse insulinedosis te nemen.

Heb je gehoord van een geïnhaleerde insuline? Het heet Afrezza. Dit wordt niet vaak voorgeschreven, heeft een goede werking van de longen nodig en kan alleen in een niet-roker worden gebruikt.
Wil meer weten? De beste algehele look is de richtlijnen van de American Diabetes Association 2017. http://bit.ly/2vHOdie

Over drlesliegreenberg

Ik heb meer dan 20 jaar als huisarts gewerkt, zowel als opvoeder van artsen als clinicus. Van kleutertijd tot ouderen, ik verricht verloskunde en algemene geneeskunde. Ik hou van mijn carrière en ben gepassioneerd door mijn kennisgebied en mijn patiënten. Volg mij op Facebook op Leslie Md Greenberg Medical Disclaimer De inhoud van deze website is alleen bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld als, en mag niet worden beschouwd als, een vervanging voor, professioneel medisch advies. Gebruik de informatie op deze website niet voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Neem onmiddellijk contact op met uw professionele zorgverlener als u een medisch probleem heeft of vermoedt.



Meer lezen

Het bericht Diabetes management Leslie Greenberg's Blog verscheen eerst op Drugtext.nl.



source https://www.drugtext.nl/diabetes-management-leslie-greenbergs-blog/

No comments:

Post a Comment